• From the Chef's Table

    Kind words from our lovely guests

    broken image

    Biryani αρνιού

    Το biryani είναι ένα πιάτο της ινδικής κουζίνας που φτιάχνεται με ινδικά μπαχαρικά, ρύζι και συνήθως κάποιο είδος κρέατος, ή σε ορισμένες περιπτώσεις χωρίς κρέας, και μερικές φορές, επιπλέον, αυγά και πατάτες. Αυτή η εκδοχή της συνταγής χρησιμοποιεί αρνάκι, ρύζι μπασμάτι, σπανάκι και ζωμό αρνιού ή κοτόπουλου. Ενα πολύ απλό και νόστιμο πιάτο, που θα σας ενθουσιάσει!

    Υλικά που θα χρειαστείτε:

    1 κουταλιά της σούπας πικάντικη πάστα κάρυ
    500 γραμμάρια άπαχη μπριζόλα αρνιού ή φιλέτο λαιμού, σε κύβους
    200 γρ ρύζι μπασμάτι, ξεπλυμένο με κρύο νερό
    400 ml ζωμός αρνιού ή κοτόπουλου
    200 γρ σπανάκι

     

    Εκτέλεση της συνταγής:

     

    ΒΗΜΑ 1

     

    Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι, τηγανίζουμε την πάστα κάρυ μέχρι να μυρίσει, προσθέτουμε το αρνάκι και το τηγανίζουμε να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Ρίχνουμε μέσα το ρύζι και τον ζωμό και μετά ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε να πάρουν μια βράση, σκεπάζουμε με ένα καπάκι και στη συνέχεια μαγειρεύουμε για άλλα 15 λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.

     

    ΒΗΜΑ 2

     

    Προσθέτουμε μέσα το σπανάκι, ξαναβάζουμε το καπάκι στο τηγάνι, αφήνουμε να αχνιστεί για 5 λεπτά και σερβίρουμε.

     

    Καλή όρεξη!

    broken image

    Είναι γεγονός πάντως πως το sushi έχει πια ξεφύγει από τα σύνορα της Ιαπωνίας και έχει κατακτήσει τον κόσμο.

    Η ιστορία του όμως δεν ξεκινά εκεί γύρω στο millennium που άρχισε να το αγαπά η Δύση, αλλά μετρά πάνω από μια χιλιετία και παρόλο που παγκόσμια πρωτεύουσα του sushi θεωρείτε και δικαίως η Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, στην πραγματικότητα οι ρίζες του εντοπίζονται στους ορυζώνες της Κίνας σε ένα πιάτο με ρύζι που έχει υποστεί ζύμωση και παστό ψάρι. Εκείνο το «αρχαίο sushi» ονομαζόταν narezushi και το αξιοπερίεργο ήταν πως το ρύζι δεν τρωγόταν, αλλά το χρησιμοποιούσαν μόνο για να μπορέσουν να διατηρήσουν το ψάρι και να μην αναπτυχθούν βακτήρια.

    broken image

    Noodles με λαχανικά

    prep time 5 MINUTES MINUTES

    cook time 10MINUTES MINUTES

    total time 15MINUTES MINUTES

    servings 2

    Αυτό το πιάτο είναι έτοιμο σε 15'. Ιδανικό για vegans-και όχι μόνο-που θέλουν κάτι γρήγορο και νόστιμο.

     

    ΥΛΙΚΑ

    1 κ.σ. ελαιόλαδο

    160 γρ. oriental style noodles

    1 καρότο κομμένο σε στικς

    1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

    300 γρ. μανιτάρια της επιλογής σας (αν θέλετε)

    για τη σως

    4 κ.σ. σησαμέλαιο

    6 κ.σ. σόγια σως

    2 κ.σ. υποκατάστατο ζάχαρης

    2 κ.γ. σουσάμι

     

    Για τα ΝΟΥΤΛΣ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

    Ξεκινήστε ζεσταίνοντας 1 κ.σ. ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι. Σωτάρετε το κρεμμύδι για 4-5 λεπτά. Προσθέστε και τα καρότα. Αν επιλέξετε να βάλετε και μανιτάρια τώρα είναι η ώρα να τα βάλετε. Μαγειρέψτε για 4-5 λεπτά.

    Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει προσθέστε τα noodles. Μαγειρέψτε για 3-4 λεπτά (όσο λέει η συσκευασία). Μεταφέρετε τα noodles χωρίς το νερό στο τηγάνι με τα λαχανικά.

    Στο μεταξύ σε ένα βαζάκι ρίξτε όλα τα υλικά για τη σως, κλείστε με το καπάκι και χτυπήστε.

    Ρίξτε τη σως μέσα στο τηγάνι με όλα τα υλικά και ανακατέψτε. Μαγειρέψτε για ακόμα 4 λεπτά και σερβίρετε.

    broken image

    Pancit

    Ενδεχομένως ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα των Φιλιππίνων, μετά το αγαπημένο λευκό ρύζι, είναι τα νουντλς ρυζιού. Μαγειρεύονται με κρέας και λαχανικά ή στρείδια και σος σόγιας. Αυτό το πιάτο τρώγεται για πρωινό, μεσημεριανό ή βραδινό.

  • Προ'ι'όντα από την Άπω Ανατολή και όχι μόνο!

    Τα 10 πιο χαρακτηριστικά πιάτα της Ασιάτικης κουζίνας

    broken image

    ΤΑ'Ι'ΛΑΝΔΗ

    Tom Yam Goong
    Εδώ έχουμε να κάνουμε με το εθνικό άρωμα της Ταϊλάνδης, χάρη στη γενναιόδωρη χρήση των αρωματικών βοτάνων. Λεμονόχορτα, τίλιο, galangal και ασκαλώνια προσφέρουν τις μυρωδιές, με τσίλι και σάλτσα ψαριού να δίνουν το κάτι παραπάνω. Το κύριο συστατικό είναι jumbo γαρίδες και μανιτάρια. Η γεύση του είναι ένας μοναδικός συνδυασμός πικάντικου και ξινού και αποτελεί ιδανικό ξεκίνημα για ένα γεύμα και ειδικά όταν συνδυάζεται με ρύζι μπορεί να γίνει ένα άξιο κυρίως πιάτο.

    broken image

    ΙΑΠΩΝΙΑ

    Ramen

    H παραδοσιακή ιαπωνική σούπα με βάση το ζωμό κρέατος, σερβίρεται με νουντλς και περιλαμβάνει διάφορες γαρνιτούρες όπως αυγά, λαχανικά, πίκλες και κρέας. Συναντάται σε διάφορες εκδοχές και παραλλαγές, αναλόγως από πιο μέρος της Ιαπωνίας προέρχεται η συνταγή. Η Shōyu είναι μια από τις βασικότερες συνταγές της (και μάλλον η αρχαιότερη) και περιλαμβάνει ζωμό κοτόπουλου, λαχανικά και άφθονη soy sauce. To πιο φημισμένο για τα ramen του μέρος της Ιαπωνίας είναι το Sapporo.

    broken image

    ΚΙΝΑ

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίφημη πάπια Πεκίνου που σερβίρουν παραδοσιακά με φρέσκα κρεμμυδάκια και σάλτσα χοϊζίν. Η περιοχή φημίζεται επίσης για τα μυρωδικά της καθώς και τα καυτερά και γλυκόξινα πιάτα της. Μερικά από τα τυπικά προϊόντα που παράγονται εδώ είναι καλαμπόκι, σιτάρι και προϊόντα σιταριού όπως νούντλς και ντάμπλινγκς, σόγια, μποκ τσόι, λάχανα, ριζώδη λαχανικά, κινέζικοι χουρμάδες, μήλα, κάστανα, σκόρδο, κρεμμυδάκια κ.ά. Στην περιοχή συναντάμε πιάτα με αρνίσιο κρέας, κρεατικά στα κάρβουνα- στα οποία είναι έκδηλες οι μογγολικές επιροές- και φαγητά κατσαρόλας με ποικιλία μιγμάτων καρυκευμάτων.

    broken image

    ΒΙΕΤΝΑΜ

    Pho (σούπα με noodles)

    Η Pho είναι η κλασική βιετναμέζικη σούπα με noodles και είναι σχεδόν συνώνυμο του βιετναμέζικου φαγητού. Θα τη συναντήσετε παντού στο Βιετνάμ, από τους πάγκους των πλανόδιων πωλητών μέχρι το μενού στα καλά εστιατόρια. Θα τη συναντήσετε συνήθως με μοσχάρι ή με κοτόπουλο και μερικά μυρωδικά.

    broken image

    ΤΑ'Ι'ΒΑΝ

    Ομελέτα με στρείδια
    Αυτό είναι ένα σνακ που δείχνει τον πλούτο της Ταϊβάν: παίρνεις κάτι από τη θάλασσα και κάτι από τη γη. Τα αβγά είναι το ιδανικό «περιτύλιγμα» για τα μικρά στρείδια που εύκολα εντοπίζονται γύρω από το νησί, ενώ το άμυλο που προστίθεται από τη γλυκοπατάτα δίνει στο σύνολο μια κολλώδη μεν, ευχάριστη δε υφή. Ήταν περισσότερο κι από αναμενόμενο λοιπόν, αυτό το πιάτο να επιλεγεί σαν εθνικό πιάτο της Ταϊβάν σε γκάλοπ που διεξήχθη πριν από μερικά χρόνια

    broken image

    ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ

    Η Σιγκαπούρη φημίζεται για το φαγητό της, το οποίο αποτελεί μια μείξη κινέζικης, ιαπωνικής και ινδικής κουζίνας. Δοκίμασε τα διάσημα πιάτα της περιοχής, όπως το Chili crab, Chicken Rice, Curry Fish, Satay, Noodles και τα Curry Puffs. Εάν βρεθείς εκεί τον Ιούλιο, μη χάσεις το Φεστιβάλ Γεύσεων Σιγκαπούρης.

    broken image

    ΙΝΔΙΑ

    Biryani
    Είναι ένα αρωματικό ρύζι, μαγειρεμένο με διάφορα καρυκεύματα -κυρίως με σαφράν– και μαριναρισμένο κρέας, κυρίως κοτόπουλο ή αρνί. Θα μπορούσατε να το μαγειρέψετε κι εσείς σε κάποιο οικογενειακό γεύμα, ενώ τρώγοντάς το θα νιώσετε σα να έχετε ταξιδέψει σε κάποια μακρινή ινδική πόλη.

     

    broken image

    Ν.ΚΟΡΕΑ

    Bibimbap (Ανάμικτο ρύζι)

    Στα κορεατικά «bibim» σημαίνει «ανάμικτο» και «bap» σημαίνει ρύζι. Όλα τα συστατικά εκτός από το κρέας (το οποίο είναι προαιρετικό) προετοιμάζονται εκ των προτέρων έτσι ώστε να μπορείτε να τα προσθέσετε σε θερμοκρασία δωματίου στην κορυφή του καυτού ρυζιού. Στη συνέχεια τηγανίζετε και προσθέτετε κρέας και ένα τηγανητό αυγό στην κορυφή. Το bibimbap συνήθως σερβίρεται με πικάντικη σάλτσα από gochujang (πάστα κορεάτικης καυτερής πιπεριάς).

    broken image

    ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ

    Adobo
    Πρόκειται για «εθνικό» πιάτο που θα βρείτε σε διάφορες παραλλαγές σε όλη την χώρα, από το πιο μικρό συνοικιακό εστιατόριο, μέχρι το πιο πολυτελές ξενοδοχείο. Το κρέας ή ψάρι, καθώς και τα λαχανικά που θα επιλέξετε πρώτα μαρινάρονται σε σκόρδο, ξύδι και σάλτσα σόγιας, μετά μαγεύονται σε λάδι και στη συνέχεια σιγοβράζουν στην υπόλοιπη μαρινάδα. Σερβίρεται με συνοδεία μπόλικου λευκού ρυζιού.

    broken image

    ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ

    Μοσχάρι rendang
    Το πιάτο αυτό έρχεται από το Παντάνγκ στη Σουμάτρα και πρέπει να ξέρετε ότι το φαγητό της περιοχής είναι διάσημο για το πόσο πλούσια και πικάντικη γεύση έχει. Το rendang συγκεκριμένα, είναι το πιο διάσημο curry του Παντάνγκ, αλλά χωρίς το ζωμό, και σίγουρα δεν είναι ένα από τα καθημερινά φαγητά, καθώς απαιτεί χρόνο και κόπο. Το μυστικό του βρίσκεται στη σάλτσα, η οποία με το μαγείρεμα κάνει το μοσχάρι ιδιαιτέρως τρυφερό. Υπάρχει και η... αποξηραμένη έκδοσή του, η οποία φυλάσσεται μέχρι την επόμενη σημαντική γιορτή.

    broken image

    ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ

    Έκρηξη μπαχαρικών
    Η προετοιμασία των φαγητών της Μπαγκλαντεσιανικής κουζίνας είναι μια τέχνη, όχι όμως πολύ δύσκολη στην κατανόησή της.
    Τα φαγητά μπορούν να προετοιμαστούν εξίσου εύκολα τόσο από μια νοικοκυρά όσο κι από έναν επαγγελματία μάγειρα.
    Οι σημαντικοί συντελεστές είναι η σωστή αναλογία των υλικών και των μπαχαρικών και η σωστή τήρηση των χρονικών κενών κατά την προετοιμασία τους.
    Ένας ουσιαστικός παράγοντας του μαγειρέματος είναι τα σωστά υλικά και μπαχαρικά, τα οποία τώρα διατίθενται ακόμα κι εκτός Μπαγκλαντές